Ontvang een gratis set OK-kaarten
Kindcentrum bouwen met ontwikkelteam

Een grote transitie als het ontwikkelen van een kindcentrum doe je natuurlijk samen met je medewerkers. Daar zijn de meeste bestuurders en directeuren het wel over eens. Zij moeten immers in de praktijk de verandering vormgeven. Toch zien we in de praktijk nog steeds dat vernieuwing en verandering top-down worden ‘uitgerold’. Er wordt door de top of een externe adviseur een projectplan geschreven waarin staat gepland hoe de organisatie van A naar B moet worden gebracht. Dit lijkt de meest eenvoudige manier om grip te hebben op het proces.

Grillig en onvoorspelbaar

Maar niets is minder waar. Een complex veranderproces als het ontwikkelen van een kindcentrum is niet lineair, maakbaar en beheersbaar, maar kenmerkt zich door grilligheid en onvoorspelbaarheid. Verandering laat zich niet van bovenaf afdwingen maar vindt plaats in het hart van de organisatie. Beweging begint met een paar mensen die enthousiast zijn over de ingeslagen weg. Spontaan en vanuit intrinsieke motivatie. Daarmee lijkt een verandering helemaal niet te sturen en te organiseren.  Maar onze ervaring is dat een ontwikkelteam als katalysator van het veranderproces wel werkt.

Wie vormen het ontwikkelteam?

Een ontwikkelteam bestaat uit zeven á acht medewerkers uit de betrokken organisaties. Dit aantal is belangrijk. Het is groot genoeg om werkzaamheden te verdelen en een goede afspiegeling te vormen voor de rest van de organisatie, tegelijkertijd blijft het slagvaardig om zaken echt te realiseren. In het ontwikkelteam zitten medewerkers die een groot draagvlak hebben, die al op een constructieve wijze meebouwen aan het centrum of die juist door hun kritische manier van kijken veel waarde kunnen toevoegen.

Wat doet het ontwikkelteam?

Het ontwikkelteam stelt op basis van de gekozen koers, gezamenlijk vast welke belangrijke thema’s aan de orde moeten komen om stappen voorwaarts te zetten. Ze werken hierbij nauw samen met de stuurgroep en het management. Anders dan een projectteam is het ontwikkelteam gericht op de cultuur van de organisatie, het samenwerken, de teamontwikkeling en het veranderproces. Als ambassadeurs van het kindcentrum zijn zij de motor en het visitekaartje van de verandering. Ze staan met de poten in de klei en weten wat er speelt in de organisatie. Ze weten welke zorgen er zijn maar ook waar de kansen voor ontwikkeling liggen. Het enthousiasme van het ontwikkelteam is aanstekelijk voor de anderen in de organisatie. De zichtbare vooruitgang motiveert mensen om in beweging te komen en stimuleert anderen om mee te gaan doen. De verandering komt op gang, als een sneeuwbal die gaat rollen.

Een belangrijke rol

Als lid van het ontwikkelteam heb je een belangrijke rol. De selectie van de leden wordt dan ook zorgvuldig gedaan door het voeren van motivatiegesprekken. Waarom wil je in het ontwikkelteam en hoe wil je bijdragen aan de ontwikkeling van het kindcentrum? Het management denkt mee over een goede samenstelling van het team. Tijdens de kick-off van het ontwikkelteam worden de deelnemers goed voorbereid op hun cruciale rol.

Het ontwikkelteam in praktijk

Het ontwikkelteam komt regelmatig bijeen om de voortgang met elkaar te bespreken. Zo wordt de verbinding vastgehouden en de samenhang geborgd. Aan de hand van gekozen thema’s gaan ze met elkaar aan de slag. Welke stappen moeten er gezet worden en wie gaat wat doen? Al de werkzaamheden vinden in de openheid plaats, dus niet in een afgesloten vergaderruimte maar bijvoorbeeld in de hal of aula. De voortgang is zichtbaar voor iedereen door in de openheid te werken.  Daarnaast werkt het ontwikkelteam met een zichtbare en fysieke planning/ actielijst in de vorm van een ontwikkelwand. Andere organisatieleden kunnen de ontwikkeling zo volgen, informeel in gesprek raken en zaken die zij belangrijk vinden zelf toevoegen aan de ontwikkelwand. Zo zorgt het ontwikkelteam dat iedereen zich betrokken en geïnformeerd voelt.

Tijd en ruimte voor het ontwikkelteam

Verandering kost tijd. Het ontwikkelteam moet tijd en ruimte krijgen om met elkaar te werken aan de ontwikkeling. Dit is in de praktijk vaak een heikel punt wat vraagt om veel creativiteit en flexibiliteit. Het helpt om te kijken naar de ruimte die je vrij kunt maken in de toch al geplande overleggen. Maar ook het organiseren van een ontbijt- of lunchmeeting biedt mogelijkheden. Daarnaast hoeft ieder overleg niet heel lang te duren. Even een half uurtje afstemmen over de voortgang is vaak wel te regelen. Het is een kwestie van prioriteiten stellen.

Meer weten?

Wil je weten wat een ontwikkelteam in jouw organisatie kan doen? Laat het ons weten. We gaan er graag over in gesprek.

Kennis en ervaring delen is een manier om van elkaar te leren. DEEL deze blog met mensen voor wie deze informatie waardevol is. En laat andere profiteren van jouw kennis en ervaringen door ze hieronder te delen.

Bestel de GRATIS OK-KAARTEN om met je medewerkers/collega’s in gesprek te raken en te leren van en met elkaar en ontvang iedere maand de blog van Onderwijs & Ko in je mailbox.

Reageer

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Alle velden met * zijn verplicht