Ontvang een gratis set OK-kaarten
Wij bouwen verder aan kindcentra. Ook in 2018!

We gunnen ieder kind een veilige en fijne plek waar ze met én van elkaar kunnen leren. Een plek waar zij zich kunnen ontwikkelen tot gelukkige en competente mensen. Een rijke leeromgeving waarin ieder kind uniek is en gelijke kansen krijgt om zich optimaal te ontwikkelen. In een kindcentrum worden zij uitgedaagd door verschillende professionals die vanuit hun eigen kwaliteit en talent maatwerk leveren aan ieder kind.

Beren en buikpijn

Het is de wens van iedere professional in het onderwijs en de kinderopvang om het beste voor kinderen te realiseren. Steeds vaker zoeken zij elkaar op om dit samen in een kindcentrum vorm te geven. Maar dat vraagt nogal wat. Het is niet eenvoudig om het oude vertrouwde systeem los te laten om samen iets nieuws te bouwen. Dat is ontzettend spannend. Zoals een leerkracht laatst zei: ‘het bezorgt me beren en buikpijn’.

Tolkvertalers

Vanuit een veranderkundig perspectief begrijpen we dat heel goed. Daarom helpen we onze klanten graag door dit spannende proces heen. Als zij even door de bomen het bos niet meer zien of als zij het moeilijk vinden om heilige huisjes ter discussie te stellen. We helpen de boel opschudden en mensen in beweging te brengen. We zijn de tolkvertalers door een brug te slaan tussen de verschillende partijen die elkaar niet altijd verstaan of begrijpen.

Goede procesbegeleiding

2017 was voor ons een spannend jaar waarin we ons als doel hebben gesteld om Onderwijs & Ko te vestigen als gerenommeerde partij op het gebied van ontwikkeling van een kindcentrum. Met tevredenheid kijken we terug en kunnen we stellen dat dat doel is bereikt. Steeds meer organisaties zien en ervaren de toegevoegde waarde van goede procesbegeleiding. Onze organisatie- en veranderkundige expertise blijkt een zeer welkome aanvulling te zijn op de pedagogisch- en didactische kennis en ervaring van het werkveld.

Met veel plezier en energie hebben we in het afgelopen jaar mogen werken met de enthousiaste professionals van Junis Kinderopvang, De Drie Ballonnen, Lucas Onderwijs, Stichting Rijswijkse Kinderopvang en Stichting Agora. En we sluiten het jaar af met de opstart van een mooi traject in Bavel, met Kober Kinderopvang, Het Groene Lint en Markant Onderwijs.

Onze ambitie voor 2018

Met vertrouwen en vol energie kijken we vooruit naar het komende jaar. De lopende trajecten worden vervolgd. Daarnaast zijn gesprekken over nieuw te starten trajecten in volle gang. Daar kijken we ontzettend naar uit. Ook in 2018 zullen wij ons inzetten om onze klanten te ondersteunen bij het realiseren van hun mooie ambities. Niet alleen in trajecten op maat, maar ook door onze organisatie- en veranderkundige kennis en ervaring breder te delen op seminars, congressen en scholingsdagen in het werkveld.

Politieke steun

Hoe mooi zou het zijn als ook de politiek in 2018 daarbij gaat helpen, met middelen en met ontwikkelruimte. Laten we vooral denken aan de preventieve werking die uitgaat van goede voorzieningen en aan de opbrengsten op langere termijn.

  • Hoeveel problemen kunnen we vroegtijdig tackelen als kinderen vanaf jonge leeftijd gezien worden door professionals in het kindcentrum?
  • Hoeveel ouders kunnen we wel niet bereiken die af en toe een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij de opvoeding van hun kind?
  • Hoeveel makkelijker kunnen we zorgen voor inclusie en gelijke kansen voor iedereen?
  • Hoeveel ruimte zal het geven aan alle talenten van die professionals die nu met moeite alle ballen in de lucht proberen te houden?
  • En hoe aantrekkelijk zal het vak van leerkracht en pedagogisch medewerker weer worden als ze mogen doen waar ze écht goed in zijn?

We weten dat het kan!

Dromen zijn bedrog, zeggen ze. Maar wij weten dat het kan. Wij blijven er voor gaan, ook in 2018! Fijne feestdagen allemaal en tot in het nieuwe jaar.

Marieke Zweekhorst & Sandra de Leeuw

Bestel de GRATIS OK-KAARTEN om met je medewerkers/collega’s in gesprek te raken en te leren van en met elkaar. En ontvang iedere maand de blog van Onderwijs & Ko in je mailbox.

Reageer

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Alle velden met * zijn verplicht